Advies familiebank
Familiebank en aangifte Inkomstenbelasting
Op de spaarrekening maakt u geen rendement. Als u een lening verstrekt aan uw zoon of dochter, kunt u hier beiden fiscaal voordeel op behalen. In onderstaand artikel wordt dit verder uitgewerkt. Heeft u advies nodig, stuur ons dan een bericht.
Familiebanklening in aangifte Inkomstenbelasting
Als u een eigen woning hebt gefinancierd met een lening binnen de familie (of met uw eigen B.V.), dan moet u jaarlijks (sinds 2016) in de aangifte Inkomstenbelasting bepaalde gegevens over deze schuld vermelden. Het niet tijdig voldoen aan deze informatieplicht kan vervelende gevolgen hebben, de rente is dan wellicht niet aftrekbaar. De Belastingdienst waarschuwt hierover al jaren. U moet (op grond van artikel 3.119g Wet IB) de volgende informatie verstrekken:
- Datum van de schuld
- Maandelijkse rentevoet
- Startbedrag van de schuld
- Looptijd in maanden
- Wijze van aflossing
- Identiteit van de geldverstrekker
Overige voorwaarden famiiebankhypotheek
Los van de formele voorwaarden in de aangifte Inkomstenbelasting gelden er ook materiële voorwaarden (dus waaraan moet de lening voldoen). Deze zijn:
- De lening is aangegaan voor aankoop eigen woning, aflossing bestaande hypotheek of verbouwing / onderhoud. Dit moet u kunnen onderbouwen met bonnen / facturen.
- De lening moet in 30 jaar worden afgelost (leningen na 1 januari 2013).
- De rente moet zakelijk zijn (vergelijkbaar met bancaire instelling, iets hoger mag als er minder zekerheden zijn).
- De rente moet worden betaald.
- De woningeigenaar en geldverstrekker mogen geen fiscale partner van elkaar zijn, tenzij de geldverstrekker niet in de woning woont.
Artikel en advies over familiebank
Lees dit artikel van Jongbloed Fiscaal Juristen over de familiebank.
Terug02-07-2021