DGA en auto van de zaak
Hoe bijtelling verminderen bij de DGA?
Een directeur-grootaandeelhouder (DGA) kan een auto in privé of in zijn B.V. kopen. Als er een nieuwe auto wordt gekocht, is het meestal voordeliger om een auto door de B.V. te laten kopen en de bijtelling voor lief te nemen. De laatste jaren is de elektrische auto in opkomst. Deze is minder praktisch, maar fiscaal aantrekkelijk (extra aftrekposten en lagere bijtelling).
DGA en auto in prive
Als de DGA een auto in privé koopt, mag hij € 0,19 per zakelijk gereden kilometer aan vergoeding ontvangen, via de werkkostenregeling kan deze vergoeding wellicht hoger worden vastgesteld. Meer adviezen over de auto van de zaak? Neem gerust contact op met één van onze adviseurs.
Vrijblijvend advies over auto van de zaak en DGA
Regelmatig adviseren wij DGA's over nieuwe mogelijkheden en structuren, bel gerust voor een vrijblijvende afspraak bij ons op kantoor. U bent zeker van een prettige ontvangst, heldere taal, deskundige accountants (en indien gewenst fiscaal juristen) en geen onduidelijke facturen of verrassingen. Er zijn leuke structuren te bedenken als u energiezuinige en / of meerdere auto's zou rijden. Wij leggen dit voor aan de Belastingdienst zodat u vooraf zekerheid heeft.
Beperken bijtelling en fiscale APK
Overweeg eens een fiscale scan van uw bedrijf. Wij toetsen uw bedrijf (in overleg met onze fiscaal juristen) op meer dan 100 adviesonderdelen en bekijken ook of u uw bijtelling kunt optimaliseren. Kort en goed bekijken wij het volgende;
- Maakt u optimaal gebruik van de fiscale wetgeving ?
- Is uw structuur en rechtsvorm op orde?
- Uw positie als ondernemer/DGA t.o.v. van uw prive situatie.
- Continuiteit, verkoop, bedrijfsopvolging op orde.
- Optimalisatie van uw fiscale positie.
- Check inzake mogelijk boekenonderzoek, wat zijn de risico's?
- Loonheffingen en onkostenvergoedingen optimaal via WKR tool?
Stuur een e-mail voor een vrijblijvende offerte.
Auto van de zaak en omzetbelasting
Als de DGA een auto van de zaak zou rijden, mag de B.V. alle kosten met betrekking tot de auto betalen. Eventueel in privé betaalde kosten voor parkeren, ANWB, tolgelden, etc. mag de B.V. belastingvrij vergoeden. Soms is het voordelig om de auto na 2 jaar over te hevelen naar privé. De verkoop moet dan in principe met BTW plaatsvinden. Met enige regelmaat adviseren wij DGA's over het voorkomen van deze BTW bij de verkoop van de auto naar privé.
Voor de DGA gelden soms bijzondere regels, hierbij kunt u denken aan de situatie waarbij aan de DGA meerdere auto's ter beschikking worden gesteld en / of als de DGA een auto ter beschikking stelt aan zijn zoon of dochter (in plaats van een beloning in geld).
Auto in privé en de DGA
De B.V. mag € 0,19 per kilometer belastingvrij vergoeden aan de DGA, overige kosten mogen niet worden vergoed. Binnen de werkkostenregeling is soms een hogere vergoeding mogelijk. Soms is het verstandig om het salaris van de DGA te verhogen zodat de kosten kunnen worden verhoogd. De pensioengrondslag gaat hiermee ook omhoog, dit kan een voordeel opleveren. In sommige gevallen is het verstandig om niet het salaris te verhogen, maar dividend uit te keren, dit is een kwestie van rekenen. Als de DGA tijdens een zakelijke rit schade aan zijn privé-auto zou rijden, dan mag de B.V. deze schade belastingvrij vergoeden. Om de kilometers te mogen vergoeden, moet de DGA wel een eenvoudige rittenregistratie bijhouden waaruit de zakelijke en woon-werkkilometers volgen.
Vragen DGA en auto
In de praktijk adviseren wij vele DGA's over de auto, meest voorkomende adviezen zijn:
- Auto in B.V. of privé (eenvoudige berekening maken).
- Advisering omtrent auto op buitenlands kenteken.
- Auto samen met partner rijden.
- Advisering bij meerdere auto's op de zaak
- Hoe voordelig een kostbare en / of exclusieve auto rijden.
- Auto naar privé overhevelen zonder BTW.
Heeft u vragen of opmerkingen, stuur gerust een e-mail of maak een vrijblijvende afspraak bij ons op kantoor.
Terug06-07-2021