Tijd voor wat anders

Wij zijn accountants voor dynamische
en innovatieve MKB-ondernemers

Maaltijden en fiscus

Belastingvrij vergoeden van maaltijden

Als maaltijden voor 10% of meer een zakelijk karakter hebben, dan mogen die belastingvrij, via de gerichte vrijstelling noemen we dit, worden vergoed.

Wanneer is een maaltijd zakelijk?

De werkgever mag in dit geval een belastingvrije vergoeding van € 3,35 per dag geven (cijfers 2021) of het bonnetje / de factuur volledig vergoeden.

Waar moet de werknemer eten bestellen of halen?

Het maakt niet uit waar de werknemer de maaltijd haalt, dit kan bij een restaurant, een bakker en zelfs bij een supermarkt of via Thuisbezorgd of een andere maaltijdbezorger.

Welke maaltijden zijn niet zakelijk?

Sommige maaltijden mogen niet belastingvrij worden vergoed. De belangrijkste voorbeelden zijn:

  1. Maaltijden in de kantine, bar, keuken of het restaurant van het kantoor of bedrijf;
  2. Maaltijden tijdens een personeelsfeest (met consumptief karakter).

De hierboven genoemde maaltijden moeten tot het loon worden gerekend. Deze dus opnemen in de vrije ruimte en aanwijzen als eindheffingsloon. Bij een personeelsfeest moet onderscheid worden gemaakt tussen een feest op een externe locatie en een feest bij uw bedrijf, lees hiertoe het artikel hieronder.

Omzetbelasting en maaltijden

Als u gaat eten in een restaurant (met collega, klant of relatie) is de BTW niet verrekenbaar. Bij eten in de bedrijfskantine is de BTW wel verrekenbaar. Komt een cateraar eten brengen in een party tent in de tuin bij uw kantoor...dan is de BTW niet verrekenbaar. Tevens geldt er nog een beperking als u op jaarbasis meer dan € 227 aan personeelsvoorzieningen zou uitgeven. Laat u eten bezorgen op kantoor dan is de BTW weer wel verrekenbaar.  Leuker kunnen we het niet maken :-)

Aftrekbaarheid inkomstenbelasting en maaltijden

De kosten zijn voor 80% aftrekbaar. U mag ook € 4.700 bij uw winst optellen en dan alle kosten aftrekken.

Aftrekbaarheid Vennootschapsbelasting en maaltijden

Mensen met een BV zijn ongunstiger uit dan IB ondernemers. De kosten zijn niet voor 80% maar voor 73,5% aftrekbaar. Waarom? dat begrijpt niemand. Ook voor BV's geldt de bijtelling bij de winst van € 4.700 (zie hiervoor).

Vragen over belastingvrije vergoedingen ?

Heeft u vragen over het vergoeden van kosten voor uw werknemers, vragen over de bijtelling van de auto van de zaak of een lening aan een werknemer? Bel of mail gerust !

Terug

08-07-2021

© 2024 Jongbloed Accountants