Tijd voor wat anders

Wij zijn accountants voor dynamische
en innovatieve MKB-ondernemers

Accountant of boekhouder

Accountant, boekhouder, register accountants, administratiekantoor, wat is eigenlijk het verschil? Er zijn veel termen die door elkaar binnen onze beroepsgroep worden gebruikt. Voor een buitenstaander is het vaak (bijna) hetzelfde maar dit is zeker niet zo.

Accountantskantoor of administratiekantoor

Het belangrijkste verschil is wel deze tussen het accountantskantoor en het administratiekantoor. Op beide kantoren werken veelal deskundige mensen, laten we dit maar eerst vaststellen. Het werk dat bij een administratiekantoor wordt verricht lijkt ook veel op de werkzaamheden bij een accountantskantoor. De producten en diensten lijken dus op elkaar. Maar er is één belangrijk verschil. Bij een administratiekantoor is geen (echte) accountant werkzaam die jaarrekening zal aftekenen. Om het complex te maken, bij een accountantskantoor kunnen wel boekhouders werken, andersom kan echter niet.

Werkzaamheden administratiekantoor

Bij een administratiekantoor werken dus geen (echte) accountants. Een administratiekantoor werkt de administratie van zijn of haar cliënt bij en soms worden er ook jaarrekeningen opgesteld en aangiften ingediend. Ook kunnen administratiekantoren een zogenaamde samenstelverklaring afgeven. Wat een administratiekantoor echter niet kan is een accountantsverklaring afgeven.

Werkzaamheden accountantskantoor

Bij een accountantskantoor kunnen ook administrateurs of boekhouders werken. De eindverantwoordelijke is echter altijd een accountant. De accountant tekent de dus de jaarrekening waarbij hij of zij aan veel formele spelregels is gehouden. Externe partijen hechten veelal meer waarde aan de handtekening van een accountant dan aan de jaarrekening van een boekhouder. Deze waarde vindt haar oorsprong in de meer omvattende werkzaamheden van de accountant.

De accountant, wat is dit eigenlijk ?

Een accoutant heeft doorgaans een HBO opleiding afgerond en is werkzaam binnen het MKB segment. De AA accountant (accountant administratieconsulent) is dagelijk bezig met het samenstellen van jaarrekeningen, indienen van BTW aangiften en verzorgen van aangiften inkomstenbelasting en/of vennootschapsbelasting.

De RA accountant (register accountant) doet in principe hetzelfde werk maar is meestal werkzaam in het hogere MKB segment, tevens heeft hij/zij een universitaire opleiding afgerond, de opleiding accounting and control. Na deze opleiding moet er nog een postdoctorale opleiding worden gevolgd om RA te worden. Dit duurt dan nog eens 3-5 jaar. De AA en RA accountant zijn aan een flink aantal regels gebonden ten einde objectief te kunnen oordelen.

Wat is wenselijk voor een MKB Bedrijf

Een eenvoudige vraag die lastig te beantwoorden is. Wij hebben goede contacten - binnen onze groep - met Max Administratie en belastingadvies maar ook met Jongbloed Fiscaal Juristen NV. Voor kleinere MKB bedrijven is veelal een administratiekantoor een prima optie.

Wenst u (of uw bank, aandeelhouder of leverancier) meer controle en/of spelen er complexere zaken dan is de kennis van een accountantskantoor en/of fiscaal juristen erg belangrijk. Soms is het dus veiliger om voor een accountantskantoor te kiezen.

Mogen wij u van dienst zijn?

Vragen over wat wij u kunnen bieden? Mail of bel ons voor een vrijblijvende afspraak !

Terug

28-06-2021

© 2024 Jongbloed Accountants