Tijd voor wat anders

Wij zijn accountants voor dynamische
en innovatieve MKB-ondernemers

Bijtelling bestelauto

Afwisselend gebruik bestelauto

Bij gebruik van een bestelauto door meerdere werknemers is soms een gunstige fiscale regeling van toepassing, geen bijtelling, geen kilometeradministratie en € 300 eindheffing. De Belastingdienst kijkt er echter kritisch naar.

Nieuws bestelauto 2021

Vanaf 2021 komt er een subsidieregeling voor uitstootvrije bestelauto's of bestelbussen, zoals elektrische bestelbussen.  De subsidie is 10% van de nieuwprijs met een maximum van € 5.000. Vergeet ook de milieuinvesteringsaftrek niet.

Er gelden wel voorwaarden:

  1. De minimale actieradius moet dan wel 100 kilometer zijn.
  2. Er komt wel een maximum van 300 bestelbussen per bedrijf.
  3. U moet zijn inschreven bij de kamer van koophandel in Nederland
  4. Regeling geldt voor ZZPers, eenmanszaken, VOF, BV's etc.
  5. Bij doorverkoop binnen 3 jaar moet een evenredig deel van de subsidie worden terugbetaald.

Er komt ook nog een regeling voor schone vrachtwagens. Er is maximaal € 22 miljoen beschikbaar, de verwachting is dat de pot geld snel leeg is. Meer informatie treft u hier aan.

Geschil Belastingdienst over afwisselend gebruik bestelauto

De feiten in deze periode zijn de volgende:

De Inspecteur is van mening dat geen gebruik kan worden gemaakt van de gunstige € 300 regeling, omdat niet is vast te stellen wie er wanneer in de auto heeft gereden. De rechter denkt hier gelukkig anders over.

Rechter over afwisselend gebruik bestelauto

De Inspecteur is waarschijnlijk nog nooit werkzaam geweest bij een bouwbedrijf. Dergelijke bedrijven doen vaak hun best om de fiscale regels te begrijpen en zich aan de spelregels te houden. Als dan dit soort procedures moeten worden gevoerd, gaan soms mijn fiscale nekharen overeind staan.

Als de bestelauto vanwege de aard van het werk doorlopend afwisselend door twee of meer werknemers wordt gebruikt, wordt het privégebruik door middel van een eindheffing van € 300 bij de werkgever belast. Daarmee is de zaak af, aldus de Rechtbank.

De Inspecteur maakt gebruik van zijn recht en gaat in hoger beroep bij het Gerechtshof. Volgens de Inspecteur is er geen sprake van doorlopend afwisselend gebruik, tenminste dit kan niet via formulieren worden vastgesteld. De bestelbus kan privé worden gebruikt en het is onduidelijk wie er wanneer in de bus heeft gereden.

De fiscale wereld is vrij simpel, we hebben wetten en regels. De werkgever voldoet aan de regeling en hetgeen de Inspecteur als argumenten heeft aangevoerd staat niet als voorwaarde in de wet. De Wet loonbelasting kent voor dit soort situaties een praktische en werkbare regeling voor bedrijven.

Het Gerechtshof is het met de Rechtbank eens. De bestelauto wordt doorlopend afwisselend gebruikt door twee of meer werknemers De werkgever mag de regeling uit artikel 31, lid 1, onderdeel d, Wet LB 1964 (eindheffing doorlopend afwisselend gebruik) toepassen. Het hof verwerpt het hoger beroep van de Inspecteur.

Bron afwisselend gebruik bestelauto

Uitspraak Hof Den Haag, 19 november 2019, ECLI:NL:GHDHA:2019:3152

Terug

01-07-2021

© 2024 Jongbloed Accountants